"Maradjanak a szivedben azok az igék, amelyeket ma parancsolok neked. Ismételgesd azokat fiaid előtt, és beszélj azokról, akár a házadban vagy, akár úton jársz, akár lefekszel, akár fölkelsz." 5 Mózes 6:6-7

péntek, szeptember 10, 2010

B betű, , vagyis bee (méhecske)

A múlt héten a B betűvel ismerkedtünk. Aztán közben rájöttem - mivel én is útközben tanulok, hogy általában azokkal a betűkkel kezdik az ABC-t aminek az irása egyszerűbb, mint pl. N, Z stb. és azután jönnek a pocakos B betűk, meg a C-k meg ilyenek. Na de mivel én már a C-vel készültem erre a hétre, mi a C-vel fogjuk folytatni.(Hát igen, ebből is látszik , hogy eléggé kezdő otthonoktató vagyok, hehe.)
Végülis nem mintha ez alatt az egy hét alatt most hirtelen megtanulná Noah hogyan is kell irni ezeket a betűket. Ez inkább egy amolyan ismerkedős év a betűkkel. Szóval maradunk most ebben a sorrendben, de aztán lehet, hogy majd változik, mert találtam egy jó kis tanmenetet a neten és ott nem sorban csinálták és még nem mindegyik betű van meg. Nnna, szóval a múlt héten a B betűvel volt soron:

Beleirkáltuk a bab rengetegbe a B betűket ismét, ezt Noah nagyon csipi. Csak úgy az asztalon is szoktuk az ujjunkkal rajzolni a betűket ezután, csak úgy, hogy kicsit érezze, hogyan is kerekedik a B betű pocakja. Édes ahogy nem érti, hogy mit hova húzunk, dehát egyszer majd megérti :-) Addig is gyakorlunk, gyakorlunk.



Természetesen irkáltunk egy pár pici b betűt is.









Ezután elővettük a B betűs papirkáinkat és Noah kiszinezte a méhecskét és megpróbáltuk átirni a B betűket a méhecske alatt. (Annak aki nem beszél angolul, a méhecske az bee angolul, ezért van itt ezen a papiron ez az édes kis méh.) Amúgy az az program ami alapján megyünk most per pillanat itt ahogy az igeversben is látható, hogy mindig egy állathoz kapcsolja a heti betűleckét és ezt összepárositja valamivel a Bibliából. Itt az Efezusi levél 2:10 van a papiron ami igy szól:
"Mert az Ő alkotása vagyunk, akiket Krisztus Jézusban jó cselekedetekre teremtett, amelyeket előre elkészitett Isten, hogy azok szerint éljünk."
Az angolban ez az "Ő alkotása vagyunk" még jobban kijön, mert ott azt a szót használja, hogy az "Ő mesterműve vagyunk".
Aztán fogta ezt a méhecskét és jó sok dolgot megnézhettünk vele kapcsolatban, pl arról beszéltünk, hogy mi is az a mestermű, hogyan dolgoznak a méhek. Még azt az érdekességet is megosztotta, hogy kinek mi a szerepe egy kaptár életében. Hogy vannak méhek, akik őrzik a kaptárt, meg vannak a kisméhek akik "otthon" maradnak és rendben tartják a kaptárt, vannak olyan méhek amelyek kifejezetten arra születnek, hogy megtermékenyitsék a királynőt, aztán van olyan érdkesség is, hogy a méhek a szárnyukkal csapkodnak jó gyorsan amikor túl meleg van a kaptárban, meg ilyesmik. Igy átbeszéljük azt, hogy a méhecskék mennyire be vannak programozva azokra a dolgokra amit csinálnak és hogy Ők nem gondolkodnak, csak elvégzik amire teremtettek. Ebből adódóan pedig oda kanyarodik a téma, hogy mi Isten mesterműve vagyunk, és nekünk pedig az a célunk - ahogy az igevers is mutatja -, hogy azokat a jó cselekedeteket végezzük, amiket Isten már jó előre elkészitett nekünk. Ugyanakkor ellentétben a méhekkel, nekünk "akarni" kell ezt, mert Isten minket úgy teremtett, hogy dönteni és választani tudjunk.


Csináltunk ilyen méhecskét is.




Rajzolgattunk a nagy B betűbe  is:

Festékkel ujjlenyomatokat is csináltunk bele. Felhivnám a figyelmet a remek méhecskékre a B betű hasában.









Találtam ezt a szuper kis lapot is, ahol bár a B betűs szavakat kellene bekarikázni, mi természetesen még nem tartunk ott, igy a B betűket próbálta Noah megtalálni és bekarikázni.







Most hirtelen ennyi jutott eszembe, de jövök még mással is majd, mert nem mindig csak betűket tanulunk ám. Az túlságosan uncsi lenne.

2 megjegyzés:

Ági írta...

Nagyon ügyes vagy Gabi néni, meg persze Noah úrfi is.
Amúgy mindent magyarul mondasz neki, vagy angolul, vagy két nyelven. Vagy három:)

Réka írta...

Szia Gabi! A babamama listán vagyok fenn, onnan "ismerlek". :)
Az lenne a kérdésem, hogy hogyan oldod meg, hogy kettesben legyél Noah-val, amíg tanultok, vagy ez nem így van?
A másik, írtad, hogy ha van ötletünk, írjunk: Talán segít: Próbáljátok meg először jó nagy csomagolópapírra írni/átírni a betűket! Könnyebb lesz. Ilyen korban még nagyon nehéz olyan piciben írni. Egyébként meg, ha érdekel, szívesen utána nézek könyveknek, amiket tudnál használni, mert valóban oka van annak, hogy a betűket egyébként nem ABC sorrendben tanítják, hanem másként, nem csak az írás könnyebbsége miatt, hanem, hogy megelőzzék a későbbi betűtévesztéseket is. (Például a Lexi könyvek nagyon jók!) Hú, bocsánat, hogy ilyen sokat írtam, csak a szakma kibukott belőlem...