"Maradjanak a szivedben azok az igék, amelyeket ma parancsolok neked. Ismételgesd azokat fiaid előtt, és beszélj azokról, akár a házadban vagy, akár úton jársz, akár lefekszel, akár fölkelsz." 5 Mózes 6:6-7

hétfő, május 19, 2008

kalács

Találtam egy nagyon jónak tűnő receptet a minap, és mivel mindig is nagyon szerettem a fonott kalácsot, gondoltam kipróbálom.

Challah (igy hivják a kis huncutot):
1 1/2 pohár meleg viz
1/2 pohár méz
1 kanál olaj
4 tojás
1 1/2 teáskanál só
1 kanál cukor
2 kanál száritott élesztő (nálam ez két darab 7 grammos élesztőt jelent, de azt hiszem az otthon száritott élesztő is 7 grammos)
5 pohár liszt, plusz még ami kell a gyúráshoz...

Igy készited:

1. Keverd össze az összes összetevőt abban a sorrendben ahogy fent látod. Adjál hozzá annyi lisztet, hogy jó kis puha tésztát tudjál gyúrni.

2. Kend meg a tésztád tetejét olajjal. Hagyd kelni egy jó kis meleg helyen kb 1 1/2 órát, amig kb. duplájára nem kel.

Nyomkodd meg a tésztácskád miután megkelt.

3. Oszd fel a tésztád 8 részre. Minden részből sodorj kb. 2 cm széles és 25 cm hosszú tésztácskát.




4. A recept négyes fonásra vonatkozik, az enyém egy nagy kalács lett, és 6 darabból fontam. Természetesen nem igy kellett volna kinéznie mert az elején valahogy belekeveredtem, hogy melyik hova tartozik, de azért nagyon fincsi lett, mégha nem is nézett ki tökéletesen :-)

Itt megnézheted a videót, hogy hogyan fonják a profik :-)

Na de, a recept igy szól. Fektesd le a hosszúra sodort tésztákat egymás mellé és nyomd össze a négy végét felül. Kezd a bal oldalon és mindig tedd a bal oldalit a másik kettő és a jobb oldali tészta közé. Természetesen csinálhatsz hármas fonatot is, sőt én azt hiszem legközelebb kis muffinokat fogok megpróbálni. (Most , hogy visszeolvastam, ez valahogy nem hangzik jól, mert nem értem akkor a jobb oldaliak hogyan jönnek a képbe, ha rájössz, világosits fel engem is. De a fonáshoz inkább nézd meg a videót, jobban jársz :-)

5. Tedd a megfont kalácsodat egy kiolajozott tepsire és hagyd megint kelni kb. 25-30 percig.

6. Miután megkelt ismét a kis hamis, kend meg egy felvert tojással és süsd 325 fokon (azt hiszem olyan 180 Celsius, de azért nézz utána), 30-40 percig. Ha túl gyorsan kezd barnulni a teteje, tegyél rá alufóliát.

És ne feledd, ez a mennyiség KETTŐ kalácsra vonatkozik...amit én csak később fedeztem fel, azért lett az enyém egy ÓRIÁS kalács :-)



Sok sikert, és jó étvágyakat!

2 megjegyzés:

Ági írta...

Imádom a receptjeidet!!!!

westma írta...

Gyönyörű a kalácsod Gabeszka.
Én nem mertem volna bevállalni.
Ránézek és plusz két kiló.
edi